Archbishop of Finland installed

The Most Rev. Tapio Luoma seated as archbishop of Finland and primate of the Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

The Most Rev. Tapio Luoma has been installed as Primate of the Church of Finland and Archbishop of Turku and Finland at a ceremony held at Turku Cathedral on 3 June 2018. Archbishop Louma succeeds the Most Rev. Kari Mäkinen as primate of the Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland — the state church of Finland and a member of the Porvoo Communion of Churches in fellowship with the Churches of England, Ireland, Wales and Scottish Episcopal Church. The ceremony was led by the senior bishop of the Church of Finland the Rt. Rev. Samuel Salmi of Oulu and follows upon his election by the bishops of the church on March 1.

In his sermon on Matthew 16:24-27, Archbishop Luoma preached on the vanity of worldly ambition. “Jesus’ message about the correct order of values tells us what the Christian faith and the life of the church is all about,” the new Archbishop said. “It is about the human being, created by God; the human being, who needs another human being and God; the human being, whose decisions and choices have a bearing on other human beings and the whole of creation; the human being, loved by God and through whom God wants to show God’s love everywhere.”

The new archbishop asked the congregation what does it profit a man to gain power and fame in this world if he loses his soul. “What benefit will there be from the pursuit of happiness if nothing is enough? What is the benefit of influence if its price is that a person has to be something other than what he is? Or what is the benefit of a high position, if a man dazzles with his success and loses both his will and ability to stand in the place of another? “

“The loss of one’s own soul is a great accident according to Jesus. Then man will lose the opportunity to deeply associate with other people and with God. Something about the real humanity given to us by God is lost,” the archbishops said.

Archbishop Luoma was born in 1962. He was ordained pastor in 1987 and consecrated Bishop of Espoo in February 2012. He served as vicar for Seinäjoki parish 2002–2012, as an assessor for the Diocese of Lapua 2001–2007, and as county dean in the Deanery of Southern Ostrobothnia 2010–2012 and as a member of the church’s general synod.

Text of the press release provided by the Church of Finland:

Arkkipiispa Tapio Luoma: Kirkon elämässä kysymys ihmisestä, joka tarvitsee toista ihmistä ja Jumalaa

Julkaistu 03.06.2018

Tiedote EMBARGO 3.6.2018 klo 11.30

Uudeksi arkkipiispaksi valittu Tapio Luoma asetettiin virkaansa Turun tuomiokirkossa 3. kesäkuuta. Virkaanasettamisen toimitti virkaiältään vanhin piispa Samuel Salmi Oulusta.

Arkkipiispa Luoma siunattiin kätten päälle panemisella, ja hänelle puettiin viran tunnukset ja luovutettiin arkkipiispan sauva ja risti.

Ensimmäisen saarnan arkkipiispan virassaan Tapio Luoma saarnasi Matteuksen evankeliumin pohjalta (Matt. 16: 24–27). Päivän evankeliumissa Jeesus puhuu opetuslapsilleen valinnoista ja päätöksistä sekä siitä, mikä on tärkeää ja arvokasta, hyväksi ihmiselle.

Jeesuksen sanoma asioiden oikeasta arvojärjestyksestä kertoo Luoman mukaan osuvasti, mistä kristillisessä uskossa ja kirkon elämässä on kysymys: ihmisestä, joka on Jumalan luomistekoa ja joka tarvitsee toista ihmistä ja Jumalaa.

”Kyse on ihmisestä, jonka ratkaisut ja valinnat vaikuttavat toisiin ihmisiin ja myös koko luomakuntaan. Kyse on ihmisestä, jota Jumala rakastaa ja jonka kautta hän haluaa rakkautensa näkyvän kaikkialle.”

Ihmisen hyvä huomioon

Arkkipiispa Luoma totesi, että Suomessa tarvitaan arvokeskustelua. Sen monimutkaisuus on kuitenkin käynyt selväksi. Kärkevästi esitetyt mielipiteet jakavat ihmisiä leireihin, joiden on vaikea kommunikoida keskenään.

”Tästä huolimatta näkökantoja yhdistää yksi arvokkaaksi ja tärkeäksi mielletty asia: se, mikä on ihmiselle hyväksi. Vastuulliset ratkaisut ja valinnat pyrkivät tavalla tai toisella ottamaan huomioon ihmisen hyvän.”

”Ongelmamme ei tällöin ole siinä, että emme oivaltaisi ihmisen hyvän merkitystä, vaan siinä, että tätä hyvää tavoitellessamme erilaiset arvostukset ja tärkeysjärjestykset ohjaavat meitä toimimaan moneen eri suuntaan.”

Luoma muistutti, että ihmisen hyvä ei ole lopulta kiinni vain ihmisestä itsestään, vaan sen lähteenä on Jeesus Kristus, joka on yhtä aikaa paitsi ihminen myös Jumala.

”Tämä on yksi osoitus siitä, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan Kristus-keskeisyydestä. Jeesuksessa ihmisen hyvä yhdistyy Jumalan hyvyyteen. Ihmisen huomioon ottaminen on Jumalan palvelemista ja Jumalan kunnioittaminen on ihmisen arvostamista”, Luoma sanoi.

Älä kadota sieluasi

Arkkipiispa Tapio Luoma muistutti Jeesuksen johdattelevan arvojärjestyspohdintojamme vieläkin syvemmälle kysyessään, mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa.

”Niin, mitä hyödyttää onnellisuuden tavoittelu, jos mikään ei riitä? Mitä hyödyttää vaikutusvalta, jos sen hintana on, että ihminen joutuu olemaan jotakin muuta kuin mitä hän on? Tai mitä hyödyttää korkea asema, jos ihminen sen häikäisemänä sokaistuu ja kadottaa sekä halunsa että kykynsä asettua toisen ihmisen asemaan?”

”Oman sielunsa menettäminen on Jeesuksen mukaan suuri onnettomuus. Silloin ihminen menettää mahdollisuuden syvään yhteyteen muiden ihmisten ja Jumalan kanssa. Jotain Jumalan meille antamasta aidosta inhimillisyydestä katoaa”, Luoma totesi.

Latest Articles

Similar articles